Thursday 18 March 2010

Angkor




Angkor a 9-15. századi Khmer birodalom fővárosa, a mai Kambodzsában lévő Siem Reap nevű város melletti fás, pusztás területen található. A birodalom magába foglalta a mai Kambodzsa, Laosz, Thaiföld és Burma területét, nagyjából 1000 négyzetkilómétert. Összehasonlitásképpen a rivális maja birodalom kiterjedése csupán 100-150 négyzetkilóméter volt. A birodalom virágkora idején lakosainak száma elérte az egy milliót, de sajnos a házaikat fából épitették igy csak a templomok maradtak meg az utókornak. A 15. században a sziámi thaiok megtámadták Angkort ami több hónapos csata után elesett, a lakosság a délebbre fekvő Phnom Phenbe költözött és az egykor dicső Angkort benőtte a gaz és a dzsungel. A 19. században francia kutatók kezdték el felkutatni az addig csak legendákból ismert Angkort és a mai napig kb 1000 templomot szabaditottak ki a dzsungelból, amik mérete a kis kőkupactól a hatalmas Angkor Watig terjed, ami a világ legnagyobb vallásos épitménye, az Unesco Világörökség része és Dél-Kelet Ázsia legnépszerűbb túristalátványossága.




A templomok a várostól 10-20-30 km-re szétszórva fekszenek igy nem egyszerű őket egy nap alatt bejárni. Mi először úgy gondoltuk, hogy majd biciklivel járjuk be a környéket 3 nap alatt (a napi belépő 20, a három napos 40 dollárba kerül) de a tesztbiciklizés alatt rájöttünk, hogy az európai kresz szabályok továbbra se érvényesek és igy inkább a tuk-tuk mellett döntöttünk amit egy egész napra kibérelhetünk 15 dollárért. Kambodzsa második hivatalos fizetési eszköze az amerikai dollár miután az eredeti riel a hetvenes években az infláció után felvett egy pár plusz nullát és csak megnehezeti a számolást. 1 dollár 4000 riel. A szállásunk a négy napra 40 dollárba, vagy átszámitva 160.000 rielbe kerül, igy az egyszerűség kedvéért az emberek a dollárt részesitik előnyben, a bankautomata is dollárt ad ki riel helyett.


Hajnali 5-kor indultunk útnak, hogy megnézzük a napfelkeltét Angkor Watnál. Korom sötétben sétáltunk át a főbejáraton, hogy később ahogy kivilágosodott, mint egy szinházi függöny mögül teljes nagyságában elénk táruljon az épületegyüttes.




A templomokat agyagtéglából majd később homokkőből épitették amiket egy 30 km-re fekvő területről elefántháton hordtak ide. A domborműveket a már megépitett falakból vésték ki. Angkor Wat falait 1000 égi táncosnő és rengeteg szobor ékesiti. Több templom ma is használatban van.
















A buddhista Bajon templomcsoport falait 196 a négy égtáj felé néző 2,5 méter magas Buddha arcok diszitik.
















A Baphoun nevű templom a legnagyobb önálló, piramis formájú templom, de sajnos éppen restaurálás alatt állt és a franciák kövekre szedték az egész épitményt, hogy újra felépitsék.





Az egyik kedvencünk volt az a templom amelynek az oldalán fel kell mászni ahhoz, hogy megnézzük a tetején lévő kisebb épületeket. Nem tudom mekkorák voltak az emberek annak idején, de a lépcsőfokokat nem a mai emberek számára épitették az biztos. Egy fok nem szélesebb, mint 10 cm, egy fél talp fér el rajta oldalast, igy elég veszélyesnek tűnt felmásni rajta, de persze nem hagyhattuk ki ha már egyszer ott jártunk.




A leglátogatottabb és leghiresebb templomcsoport a Ta Prohm nevű miután itt forgatták a Lara Croft: Tomb Raider cimű Angelina Jolie filmet. Az épületegyüttes a fák fokságában, a dzsungel közepén áll igy ez a legtitokzatosabb, olyan mintha visszamennénk az időben. Az épületekre felülről gigantikus méretű fügefák nőttek amik gyökerei annyira körbefogják a falakat, hogy ha kivágnák őket a falak összeborulnának.

Angkor elbűvölő, titokzatos múlttal rendelkező templomait egyszerűen nem szabad kihagyni. Egy látogató szerint nagyobb látványosság, mint a piramisok. Szerintem a kettőt nem lehet összehasonlitani, de ezt mindenki döntse el maga.









2 comments:

Unknown said...

Szia Eri!
Sok puszit küldök itthonról, vigyázzatok magatokra, és élvezzétek a sok-sok látnivalót! :-)
Remélem már meggyógyultál! Mindig olvasom a blogot, már alig várom az újabb írásokat. Irigykedem a jó kis nyári időtök miatt, bár már itt is kezd javulni a helyzet! A Snapi azt üzeni, hogy hozz neki valami Thai macskanőt, mert egy kis egzotikumra vágyik :-)
Mégegyszer sok puszi: Zsozsó567

Anonymous said...

Sziasztok! Megint eggyel többen vagyunk a családban, megszuletett Ildiéknél a kis Máté ,4,300gr-mal.Szegény Ildi, ekkora bácsit szülni. A bátyja duplán ünnepelhet, mert majdnem névnapjára lett. A Bali a multkori versenyen ezüstérmes lett,mondja,hogy írjam meg neked,úgy látszik ő már nem tud írni,hogy velem üzen.De amit írok azt mindenki olvassa,csak írni lusták. Már itt is javul az idő, apu neki is lódult a Fertőnek,én meg kedvemre bogarászhatok az udvaron. Köszönjük szépen a képeslapot,most evett bogarat a Lee,vagy nem? Sok puszi. várom az írásodat,kár ,hogy a Lee-ét nem értem,milyen sokat ír ő is. Heló !