Friday 21 May 2010

Borneói esőerdő

Az utolsó borneói napunkon elmentünk a Kinabalu Nemzeti Parkba ahol először megnéztünk egy botanikus kertet ami baromi unalmasan hangzik, de egész érdekes volt a sok egzotikus esőerdei növénnyel. Tele volt a park orhideákkal, kék trombitavirággal és mindenféle szines növénnyekkel, sajnos orángutánt nem láttunk. Láttuk a világ legkisebb virágát ami olyan pici, hogy a fényképezőgépem le se tudta fényképezni. Nem volt több 2-3 mm-nél. Ezután megnéztük a világ legnagyobb virágát, a rafflesiát ami átmérőjében 75 cm volt, de akár 100 cm-t és 10 kg-t is elérheti. A virág egy élősködő, fákon nő és 9-18 hónapig tart mig felduzzad a végleges méretére, kinyilik és egy hétig virágzik, majd elrohad. Másfél évig nő, hogy egy hétig virágozzon. Hatalmas mérete ellenére annyira törékeny, hogy ha megérintenénk egyből elhalna, úgyhogy sajnos nem mehettünk közel hozzá, csak kerités mögül nézhettük meg.

A nemzeti park a Kinabalu hegy lábánál fekszik ami Dél-Kelet Ázsia legmagasabb hegye a maga 4100 méteres magasságával. Kivételesen ezt a hegyet most nem másztuk meg, mert a mászás előtt hónapokkal le kell foglalni a szállást és a túravezetőt és különben is a sok tengerparti henyéléstől már a lépcsőn felmászva lihegünk, úgyhogy ha hazajövünk egyből elkezdünk újra futni, mert a maratoni formánk már a sűrű ködbe veszett.

A park egyik nevezetessége az esőerdő közepén, a fák között 40 méter magasan található függőhid. Kicsit ingatag és himbálózik ha sétálunk rajta, de sokkal félelmetesebben hangzik, mint amilyen a valóságban. Sajnos egy pár szines lepkén kivül itt se láttunk állatokat, de az esőerdő maga gyönyörű volt. Nekem legjobban az 50-60 méter magas óriásfák tetszettek és ahogy az esőcseppek lassan lehullottak a lombról. Dél körül leszakadt az ég és zuhogott az eső vagy fél óráig. Igazi esőerdei élmény volt. A függőhid után egy szabadtéri fürdőbe mentünk ahol valamilyen gyógyvizet találtak és kis kétszemélyes kádakban lehet fürödni. Azt hiszem a magyar gyógyfürdők elkényeztettek és az itteni fürdő egyáltalán nem tetszett. Minél többet utazok annál biztosabb vagyok benne, hogy a magyar fürdők az egyik legjobbak a világon és nagyon szerencsések vagyunk, hogy szinte minden városban van egy. Leenek tetszett a fürdő, de csak azért, mert még nem próbálta a magyarokat. :)

No comments: