Thursday 6 May 2010

Hanoi





Tegnap este elmentünk a hanoi-i vizi bábszinházba. A szinház pár évvel ezelőtt vendégszerepelt a Sziget fesztiválon ahol sikerült kb 5 percet elcsipnem az előadás végéből. A vizi bábozást az észak vietnámi rizsföldeken élő emberek találták ki és a technikáját nagy titokban tartják nehogy valaki leutánozza őket. Szinpad helyett egy nagy medence volt a szinházban és a művészek elbújva valahonnan hátulról hosszú, viz alatti botokkal mozgatták a figurákat amik igy úgy tüntek mintha a vizen sétálnának. Varázslatos, mert a bábuk kezeit, lábait és fejét is mozgatják. Az ember végig azon gondolkodik, hogy hogy is csinálhatják.

Ma reggel elmentünk a Ho Chi Minh mauzóleumba ami az egyik legszürreálisabb vietnámi élményem. Fegyveres, diszruhába öltözött katonák hada vigyázza a mauzóleumot kivül-belül. Fényképezőgépet, mobil telefont szigorúan tilos bevinni, átvilágitják az embert és ha valaki nincs tisztelettudóan felöltözve akkor egyből el is zavarják. Ahogy megérkeztünk befordult egy pár kirándulóbusz egy csapat úttörő nyakkendős iskolással akik miután leszálltak a buszról elkezdtek a téren három vörös zászló mögött masirozni. Úgy éreztem mintha visszamentünk volna az időben. A mauzóleumot örző katonák szigorú tekintetétől meg lehet ijedni és úgy gondoltam, hogy egy rossz mozdulat és lelőnek. Ho Chi Minh bebalzsamozott testét látni elég sokkoló élmény. Üvegkoporsóban fekszik, összekulcsolt kézzel, ősz hajjal és szakállal. Minden év végén három hónapra átszállitják Oroszországba ahol "restaurálják". Mire kijöttünk a mauzóleumból az úttörő gyerek katonás rendben szépen felsorakoztak a téren a vörös zászlók mögött és valaki egy mikrofonon keresztül nagy hévvel beszélt hozzájuk és minden második szava Ho Chi Minh volt. A mai napig ő az egyes számú nemzeti hős és ez nem is fog soha megváltozni.

1 comment:

Agi said...

Sziasztok!

Mar regen irtam kommentet,igy gondoltam alkotok egy-ket mondatot.
Azt hittem jobban fogjatok magatokat erezni Vietnamban,mert itt van egy ficko,aki onnan valosi,de nagyon baratsagos es vicces.Azt mondta,hogy esznek kutyat es macskat is...de azt nem gondoltam volna,hogy unfriendly a banda arrafele.
Annak viszont orulok,hogy kiprobaltatok a kajakot es tetszett.Mikor visszajottok Londonba,johettek velem Richmondba es kiprobalhatjatok a Temzen is!! :-)
Biztosan az is tetszeni fog!
Mindent osszevetve,ugy olvasom,hogy nagyon jol erzitek magatokat,leszamitva a csotanyokat,az egyhangu kajat...
Ismet bogracs party-t rendeznek a magyar kajaldaban;csak ugy megjegyzem... :-)
Erezzetek nagyon jol magatokat!!!
Sok puszit kuldunk a huvos,esos Londonbol
Agi es Feri