Thursday 22 April 2010

Mekong delta

Akkor most szoljon a mese a Mekong deltarol, mert Anyu mar nagyon izgatott.
A delta sokkal nagyobb, mint amekkoranak elkepzeltuk, tele kis szigetekkel, hidakkal, kis csonakokkal es nagy teherszallito hajokkal amik a folyobol kikotort homokot szallitjak Szingapurba eladasra. Sajnos krokodil mar nincsen, ahova az ember beteszi a labat onnan az allatok szep lassan kihalnak.
Egy utazasi irodanal fizettunk be a ket napos utra nevetseges 3.400 Forintert amiben a szallas is benne volt. Szerencsenkre rajtunk kivul negy masik ember jott csak es tok jo kis csapat alakult ki. Elso nap hajoval elvittek minket egy par kisebb szigetre. Az egyiken a helyiek kokuszbol karamellahoz hasonlo edesseget foznek amibol gyorsan be is vasaroltunk, mert isteni finom es azota mar majdnem meg is ettuk az osszeset. Jobb lesz ha ujra elkezdunk futni. :) Itattak velunk kokuszbol keszult whiskeyt, mezbort es bananbort ami 40 szazalekos, nem tudom miert bor a neve.

Meglatogattunk egy gyumolcsos kertet ahol mango, papaja, ananasz es egyeb egzotikus gyumolcsok teremnek. Jol be is kajaltunk beloluk. Egy ujabb felfedezest is tettunk. A helyiek a grapefruitot es az ananaszt so es csilli keverekebe martjak es ugy eszik. Kicsit vadul hangzik, de nagyon finom. Ha a piacon grapefruitot veszel kis zacskoban automatikusan adjak a chillis sot hozza. Elvittek minket egy meheszetbe is ahol egy piton is volt a ketrecben amit a Lee persze egybol a nyakaba akasztott. Nekem nem volt gusztusom hozza, meg mindig kisert a kiraly kobra amit Kambodzsaban ettunk.

Vettunk egy durian nevu gyumolcsot amit mar regota meg akartunk kostolni. Iszonyu budos, 5 meterrol erezni a szagat, de allitolag az elso sokk utan finom. Megkostoltuk. Az izet leirni nem lehet. Olyan, mint a labszag, zsiros fazek, krumplipure es rothado alma kevereke. Szornyu es Del-Kelet Azsiaban mindenhol aruljak, nem tudom ki eszi meg. Mindenesetre orulok, hogy a duriant kipipaltuk a listan es soha tobbe nem kell ennem belole.

A sok etel- es italkostolas utan Lee mar teljesen bemelegedett es ivott egy nagy befottesuvegbol is valamilyen lottyot aminek az aljan egy nagy kigyo es egy tollas, doglott madar volt.


Cantho nevu varosban aludtunk ami a Mekong delta kozpontja. Este a folyoparton vacsoraztunk es garnela rakot rendeltem amit nekem kellett az asztalon egy kis mini parazsas grillel megsutnom. Most mar egesz profik vagyunk a palcikaval es a rizst is meg tudjuk enni vele. Igaz az itteni rizs ragadosabb ezert egesz nagy falatokat fel lehet szedni a palcikaval.


A masodik napon reggel 7-kor hajoval elvittek minket az uszo piacra ahol zoldseget, gyumolcsot es egyeb elelmiszert arulnak a helyiek. Lattunk nagy csonakokat dugig tomve ananasszal, na egy olyat szivesen elkotnek. A szarazfoldi piacon iszonyatos dolgokat arulnak. A bekakat elve, olloval apritjak ossze mikozben meg mozognak. Nagy talcara ki volt pakolva a bontott csirke, mellette a bontott eger es a bontott patkany, ugyanis ezeket mind megeszik itt. A malacfejet feldarabolva aruljak, kulon meg lehet venni a fulet es a fel fejreszt amin meg rajta van egy szem. A pacal a vodorben allt az ut szelen. Kicsit sok volt ez kora reggel. Amikor visszamentunk a varosba ebedelni az etlapon talaltunk kigyot (ami az akvariumban varakozott, hogy valaki kivalassza), angolnat, patkanyt es bekat. Ezek utan nem csoda, hogy nem nagyon bizok a helyi ettermekben, mert mindig attol tartok, hogy ha elfogy a disznohus akkor belefoznek egy kis patkanyt is.


Tegnap tovabbutaztunk Dalat nevu varosba amit magas hegyek vesznek korul es ezert sokkal hidegebb van, mint mashol az orszagban. A hidegebb meg mindig kb 24 fokot jelent, de a folyamatos 35 fok utan igazi sokk. :)

No comments: