Monday 21 November 2011

Pingvinek

Terv szerint a Fokvároshoz közeli Boulders beachre szerettünk volna elmenni megnézni a pingvineket, de Hermanusban a helyiek mind a Bettys Bay nevű helyet ajánlották mondván, hogy a Boulders túlzsúfolt a túristákkal és néha be is szokták zárni, mert a pingvinek bestresszelnek a sok embertől. Bettys Bay Hermanushoz közel található, sokkal jobban eldugott és rajtunk kívül alig voltak látogatók. Úszni sajnos nem tudtunk a pingvinekkel, mert inkább kirándulós idő volt, mint strandolós.
A pingvinek a sziklákon élnek, a repedésekbe, üregekbe rakják a tojásaikat. Rettentően büdösek voltak! Nem tudom, hogy a sok haltól-e amit nyersen megesznek vagy a víztől rohadnak, de hosszú távon elviselhetetlen szaguk volt. Szerencsére még nem találták fel a szagos internetet így a szag nélkül tudom nektek őket megmutatni.

Bettys Bay

Volt egy pár

Pápaszemes pingvin



A kicsi még borzas és nem hasonlít a felnőttekre
Ez a pingvinfajta - pápaszemes vagy afrikai pingvin - egyedül Afrika partjainál él. Veszélyeztetett állatfaj. 40-50 centi magas. Fekete-fehér színű a rejtőzködés miatt. A hasán fehér, hogy amikor halra vadászik a hal alulról ne lássa a vízből. A hátán fekete, hogy amikor a vízben úszik a fóka és más ragadozó ne lássa felülről.
Angolul jackass, szamár pingvinnek hívják, mert a szamárhoz hasonló hangot ad ki. Nagyon vicces.
Nagyon jó úszók, de a szárazföldön esetlenek. Repülni rövid távon se tudnak, páros lábbal ugranak fel a sziklára és furcsán, kihúzott testtel, szinte szaladva közlekednek.

Fiatal pingvin



A pingvinkolónia a sziklás tengerparton él és pár méterrel odébb volt egy pár lakóház (nem tudom hogyan bírják a szagot). Egyszer csak azt vettük észre, hogy négy pingvin talált egy rést az egyik ház kerítésén és bementek az udvarra, majd egyből a ház bejárata felé igyekeztek. Nem mindennapi látogatók! 

Betörők

Legközelebb a Cape borvidékre és a Tábla hegy tetejére megyünk.

No comments: