Sunday 7 February 2010

Tádzs Mahal




Akkor közkivánatra irok a Tádzs Mahalról. :)

Korán keltünk, hogy napfelkelténél nézzük meg, ami 7:05 perckor van. Na már 6:30-kor hosszú sor állt a kapunál és kiderült, hogy jegyet az 1 km-re található jegyirodában kell vennünk. Felbaktattunk az irodába, megvettük a jegyet ami 750 rúpia (kb 3 ezer Ft) külföldieknek, 20 rúpia (80 Ft) indiaiaknak, szép különbség. Az indiaiaktól nem is kéne pénzt kérni, mert többe kerül a jegy kinyomtatása. Visszaballagtunk a kapuhoz és beálltunk a külön nőknek és külön férfiaknak fenntartott sorba. Naná, hogy a női sor kétszer olyan lassú volt, mert az összes fehérnép nagy retikülökkel jött és mire azt átkutatták addig a másik oldalon két férfi átjutott.

A Tádzs, ami egy siremlék az 1600-as években épült az uralmon lévő mogul Shah Jahan megrendelésére aki elhúnyt harmadik, kedvenc feleségének Mumtaz Mahalnak épitette miután az a 14. gyerekük szülésébe belehalt. Az épület iszlám stilusú és márványból készült, türkiz, jáspis, zafir kövekkel vannak a minták kirakva, a bejáratnál a Koránból származó imákkal. Az oldalsó négy oszlopot úgy épitették, hogy kifelé dőljön és igy egy esetleges földrengéskor ne a főépületre essen. A nap minden szakában más szinben pompázik az épület. Mi reggel hófehérnek láttuk, majd szürkébbnek és naplementekor sárgának. Kicsit csalódtunk, hogy este nincs kivilágitva, de végülis ez egy mauzóleum, lehet, hogy emiatt nem világitják ki.

Mind a négy oldalon található bejárat ami a nyolcszög alakú középső nagy terembe vezet ahol a feleség, majd később az épitettő férj lett eltemetve. Eredetileg a férj a folyó túlpartjára akart magának egy fekete kőből készült Tádzs Mahalt épitettetni, de ez soha nem valósult meg, mivel a fia a Tádzs közelében lévő erődbe zárta apját aki az ablakából egyedül feleségének siremlékét látta és pár év után börtönbe zárva halt meg.

Az oldalsó kép a főépület egyik kamraszerű bemélyedésében készült és igy jobban elképzelhető, hogy milyen nagy is a Tádzs.

Lee már sokkal jobban érzi magát, úgy néz ki használt a kólaárustól vett antibiotikum. Közben elromlott az univerzális töltőnk ami az összes kütyünket tölti, fényképezőgépet, Nintendot, telefonokat.. hát mit ad isten a kólaárusnak még töltője is volt. :) Egyre jobban vegetáriánusok leszünk ugyanis tegnap láttam egy hentest aki a félig nyitott boltban, a poros földön egy fatuskón darabolta a húst. Ma reggel pedig láttuk, hogy hogyan szállitják az árut. Egy pasas tekert a biciklin, a csomagtartóra meg fel volt dobva egy fél disznó aminek a farka még a bicikli oldalán lógott. Hetek óta csak zöldséges ételeket eszünk. :)

No comments: