Saturday 2 January 2010

Kerala lagúnák


Tegnap egy hét órás hajókázásra mentünk a keralai lagúnákhoz. Az 500 rúpiás (kb 2 ezer Ft) árban benne volt az egy-egy órás transzfer a szállásunktól, a 7 órás hajókázás idegenvezetővel és ebéddel. Nem rossz.


Kerala India egyik déli országrésze és többrészt lagúnák alkotják több száz kilóméteren. Több partszakasz lakott és a helyiek kézmüvesek, vagy földmüvelők. Végig gyönyörü pálmafák és zöld növények övezik a partot. A nagyobb vizpartok között kisebb csatornákon lehet hajózni. Furcsa volt a nagy csend egy-két helyen. Se autók, se kutyák a közelben. Meglátogattunk egy farmot ahol a nők kókuszhéjból csinálnak kötelet. Vettünk tőlük friss banánchipset és egy másik sós chipset ami szerintünk kókuszból készült. Nagyon finom volt mindkettő.


Ezután ebédelni vittek minket egy másik partszakaszhoz. Kitettek pálmaleveleket elénk, ami tányérul szolgált. Majd körbejártak nagy tálakkal és kimerték a rizst, curryt, zöldséget, szószokat a levelünkre. Nagyon finom volt az ebéd. Édességnek összevágott kókuszt kaptunk tejes, édes szószban. Na ez volt az első dolog ami nekem nem izlett. Biztos a tej miatt. :)Miután végeztünk összeszedték a pálmaleveleket és bedobdták őket az udvaron lévő kis patakszerüségbe ahová azonnal odacsődült vagy 100 hal és jóizüen lakmároztak a maradékunkból. Itt nincs pazarlás az biztos.

Ebéd után elvittek minket egy füszerültetvényre. Tátott szájjal figyeltük, hogy hol nő a bors és társai. Soha bele se gondoltam, hogy honnan jön a bors. Most megtudtuk, hogy ez egy élősködő fajta és felkúszik a fákra és ott nő ki a sok borsszem. Láttunk még fahéj fát, megkaparja az ember a kérgét és érezni a fahéj illatot. Volt még babérlevél, szerecsendió, pomelo (ami a grépfrúthoz hasonló), mangófa, kávéfa. De egyszercsak hallottunk egy nagy puffanást és onnantól kezdve senkit nem érdekeltek a füszerek. Mint kiderült egy hatalmas, farokkal együtt több, mint egy méteres iguána huppant le az egyik fáról, tőlünk 5 méterre. Hatalmas és ijesztő volt. Láttam ahogy az izmos lábaival visszamászott a fára. Az úton visszafelé még láttunk egy nagy kigyót ami éppen a vizből kúszott ki, szájában egy hallal. Tiszta állatkert van itt. Tegnap kétszer is láttunk elefántot ahogy a teherautó platóján szállitották őket.

Ennyi állat után alig tudtam elaludni este, csak az iguána, meg a gyikok, kigyók jártak az eszemben. Reggel arra ébredtem, hogy egy gyik már megint bejött a szobába. Kb. 2 másodperc alatt kint voltam az ágyból. Ez rekord.

32 fokos meleg van és éjjel se csökken a hőmérséklet 24 fok alá. Már mindketten szépen lebarnultunk.

2 comments:

Csinyó said...

Szilveszter lévén,közösen emlékeztünk rátok :) 4-en elolvastuk a friss bejegyzéseket itt a blogon.Megállapítottuk h borzalmas lehet úgy aludni h közben elvetemült,félelmetes állatok lépik át a küszöbötöket (amit a párod még mosolyogva meg is örökít...) Boldog újévet nektek!

Agi said...

Sziasztok!
Lelkesen olvassuk minden beszamolotokat!Ugy gondolom,hogy kedvet csinaltok egy-ket embernek egy hasonlo utazashoz,megha nem is 7 honaposhoz!Nem tudom,hogy ki fotoz,Lee vagy te,de jok a kepek!
Tovabbi jo utat es kalandokat!
Vigyazzatok magatokra!
Boldog uj evet!
Puszi,Agi&Feri